Topbar Icon SUMMER SALE | 15% OFF | CODE SUMMER – Signup for our newsletter and enjoy temporarily 17% off.

Interview met unFootprint

untitled design (7)

Via unFootprint doneren we 1% van onze omzet aan boomplantorganisatie Trees for the Future. In dit interview vertelt Arjan Kwakkel, oprichter van unFootprint, over zijn bedrijf en waarom ze hebben gekozen voor een samenwerking met Trees for the Future.

Hoe is unFootprint ontstaan?

"Van jongs af aan heb ik de natuur altijd belangrijk gevonden en na mijn studie Informatica wilde ik mijn persoonlijke interesse graag combineren met mijn werk. Bij mijn vorige werkgever raakte ik betrokken bij een project waarbij we een IT-systeem bouwden dat inzichten bood over hoe je duurzamer kan handelen.

Het viel mij op dat weinig boomplantorganisaties transparantie bieden naar hun klanten toe, zoals waar en hoeveel bomen er worden geplant en wat het effect is van die bomen. Dit bracht mij op het idee om een systeem te bouwen dat inzicht en transparantie biedt en zo bedrijven motiveert om de juiste stappen te zetten."

Wat is het doel van unFootprint?

"Met unFootprint wil ik ervoor zorgen dat bedrijven en hun klanten een positieve invloed hebben op de klimaatverandering, door zoveel mogelijk bomen te doneren. Daarnaast wil ik meer transparantie bieden in de hele boomplantketen, zodat er meer begrip en vertrouwen ontstaat.”

Waarom heb je gekozen voor Trees for the Future?

"Trees for the Future is een organisatie die ook een maatschappelijke impact nastreeft. Mensen, natuur en milieu moeten er allemaal beter van worden. Via hun aanpak, ook bekend als de Forest Garden Approach, werken ze samen met boeren om bomen te planten op hun eigen grond. De bomen moeten ervoor zorgen dat de boeren meer voedselzekerheid hebben, zodat ze niet telkens hoeven te verhuizen. Dankzij deze aanpak hebben de boeren zoveel voordeel dat ze vrijwillig besluiten mee te doen. Dus naast een positief effect op de klimaatverandering heeft het ook een positief effect op de boeren zelf."

Onderhouden de boeren de bomen ook zelf?

"Jazeker, daardoor hebben de bomen een veel hogere overlevingskans. Als er op grote schaal bomen worden geplant op overheidsgrond, moet je iemand inhuren om de bomen te verzorgen. Of hopen dat er genoeg regen valt. Gebeurt dat niet, dan gaan de bomen dood. Bovendien worden de bomen niet goed beschermd tegen kap. Met Trees for the Future is het duidelijk aan wie de grond toebehoort en worden de bomen verzorgd en beschermd."

Hoe werkt het proces?

"De bomen worden opgekweekt in een kwekerij die is afgestemd op het klimaat waar de bomen worden geplant. Als de boompjes 30 cm hoog zijn, worden ze gedistribueerd naar de boer. De boer plant de boom vervolgens zelf. In het eerste jaar worden de bomen geplant op de erfgrens. Die vormen een soort muur waarbij de bomen zorgen voor schaduw en het erf beschermen tegen slecht weer en dieren. Daarnaast zorgen fruitbomen voor voedsel.

Er worden ook bomen op het erf geplant die zo stikstof in de grond vasthouden. Hierdoor is er geen kunstmest nodig en verbetert de kwaliteit van de grond zodat het regenwater ook goed wordt opgenomen. De boeren proberen zo een gezonde biodiversiteit te creëren, waarbij de bomen zichzelf kunnen ondersteunen en reproduceren. Het is dus mogelijk dat er op een gegeven moment meer bomen staan dan dat er oorspronkelijk geplant zijn.

In de eerste vier jaar wil Trees for the Future een jaarlijks statusrapport van de boeren hebben dat inzicht geeft in hoeveel bomen er op het erf staan. Dat laat ons toe om resultaten goed op te volgen. Via unFootprint maak ik die rapporten transparant. Na een jaar kunnen we klanten dan een bericht sturen met het aantal bomen per gebied en wat de ontwikkelingen in dat gebied zijn."

Waar worden de bomen geplant?

"Vorig jaar zijn de meeste bomen geplant in Tanzania. Ook in Kenia worden veel bomen geplant. Er zijn momenteel relatief veel droogteproblemen in Kenia, dus hebben ze ervoor gekozen om alleen te planten in gebieden waar veel water is, zoals bij grote meren. In West- Afrika, zoals Senegal, worden ook bomen geplant. En in centraal-Afrika worden nu projecten gestart om boeren in drogere gebieden te helpen."

Waarom zouden meer ondernemingen bomen moeten planten via unFootprint en Trees for the Future?

"Bomen helpen CO2 te absorberen. Maar dankzij Trees for the Future help je ook een maatschappelijke impact te maken. De bomen vergroten bijvoorbeeld de biodiversiteit op het erf van de boer. Boeren hoeven niet steeds te verhuizen naar een nieuwe plek, wat ook ontbossing voorkomt en het klimaat weer helpt. Omdat boeren meer bestaanszekerheid krijgen, zullen ze ook niet naar de grote stad verhuizen of klimaatvluchteling worden. Zo kunnen ze blijven doen wat ze al generaties lang doen.

Ook jij kan helpen een extra stap naar duurzaamheid te zetten. Met elke aankoop maak je een
verschil. Waar wacht je nog op?”

Lees verder

Meer inspiratie?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang meer verhalen, persoonlijke kortingen en een welkomstkorting van 10%.

Deel dit artikel:

Free shipping in the Netherlands
1% van onze inkomsten gaat naar boomplantprojecten
Betaal achteraf met Klarna
Kopersbescherming van vertrouwde winkels